GalantVR4.org The Mitsubishi Galant VR-4 Forum
Galant VR-4 Forums » Galant VR-4 » Newbies » car not cranking at all :(
Previous thread Next thread

car not cranking at all :(


vr4diehl
Newbie


Galant VR-4 org Post #: 1242429 posted 04/26/18 09:32 PM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Alright, so a lot happened here and try to follow along:

-Last weekend, my vr4 started up
-this weekend the vr4 didn't start at all, didn't try to crank or do anything
-took out the starter and got it tested at AutoZone
-tested bad so I bought a brand new one
-Made sure all the connections weren't rusty or anything so I sanded connections and make sure they weren't all gunky and disgusting
-Plugged everything in, the battery still read correctly and everything was connected properly
-Car STILL doesn't crank at all, but all the lights, sounds, fans and fuel pump all turn on and stuff

Does anyone please have any suggestions at all? would help immensely

Posts: 4 | From: Danbury | Member Since: 04/08/18 | IP: (73.167.126.90) | Report this post to a Moderator

Eztoril
Junior Member
1450/2000


Galant VR-4 org Post #: 1242430 posted 04/27/18 04:51 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Does it do anything? Any noises or clicking? Do the lights dim when trying to start? Is this a "NEW" starter or reman unit? I had a similar problem and it was fixed by sanding the ground wire locations for the starter. How old is the battery?



91 GVR4 1450/2000
2.3 Stroker
HKS cams
FP 3052
Spal puller
2g MAF 3"intake
EVO8 560 injectors
EVO8 ECU tephramod v7
Walbro 255
FRH intake mani
EVO3 exhaust mani
44mm tial wg
EVO3 tranny



Posts: 37 | From: Irvine CA | Member Since: 08/31/16 | IP: (2600:387:8:8::5b) | Report this post to a Moderator

vr4diehl
Newbie


Galant VR-4 org Post #: 1242431 posted 04/27/18 10:48 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
When I put the new starter in, on the first try there was a single click and every try after that nothing. All the lights, radio, and rad fans turn on and work just fine, no dimming or anything. The battery is relatively new and the starter is new, got it from autozone. I sanded and cleaned all of the connections, maybe I didn't do a good enough job, I'll check them again later today or tomorrow.

Thanks for the help!

Posts: 4 | From: Danbury | Member Since: 04/08/18 | IP: (73.167.126.90) | Report this post to a Moderator

mooserage
New Title
254/2000


Galant VR-4 org Post #: 1242432 posted 04/27/18 12:29 PM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Could be a bad starter again, but I'd probably check the starter wire as well. Make sure you are getting 12V when starting.

Posts: 1174 | From: Seattle, WA | Member Since: 05/17/04 | IP: (205.166.76.242) | Report this post to a Moderator

DarkEagleTSi
Newbie
885/2000


Galant VR-4 org Post #: 1243031 posted 06/17/18 02:45 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Hello...have you been able to get it resolved?

Posts: 4 | From: SouthJersey | Member Since: 06/10/18 | IP: (73.197.6.72) | Report this post to a Moderator

mr.mitsu
Member +++


Galant VR-4 org Post #: 1243039 posted 06/18/18 12:34 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Did you try jumping the terminals at the starter?

There should be 3 connections. Jump the constant 12v and the smaller one.

Posts: 798 | From: canada | Member Since: 04/28/03 | IP: (184.151.178.247) | Report this post to a Moderator

transparentdsm
I have to say something dumb Member
138/2000


Galant VR-4 org Post #: 1243041 posted 06/18/18 08:36 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Did you check the ground wire in the body side, sounds like a loose wire.



138/2000

Posts: 3447 | From: Klamath Falls, Or | Member Since: 07/27/11 | IP: (71.89.204.234) | Report this post to a Moderator

toybreaker Galant VR4.org Moderator
it's peace of mind at 100 mph plus
1990/2000


Galant VR-4 org Post #: 1243042 posted 06/18/18 08:59 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Lots of good advice above

With the age of these cars, there are a few folks who have already been down this road (on foot, because their junk wouldn;t start )

There are a bunch of old threads on this topic.

here's one with pics

Good luck, and please post up what fixes your issue.

Posts: 3492 | From: Never Summer Ranch, Colorado | Member Since: 04/30/06 | IP: (172.58.56.102) | Report this post to a Moderator

DarkEagleTSi
Newbie
885/2000


Galant VR-4 org Post #: 1243169 posted 06/30/18 11:35 PM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post      
Mine turned out to be the clutch pedal switch.

Posts: 4 | From: SouthJersey | Member Since: 06/10/18 | IP: (73.197.6.72) | Report this post to a Moderator

slugsgomoo
god hates stupid people
461/1000


Galant VR-4 org Post #: 1243183 posted 07/02/18 12:18 AM     Remind Me!  Send Private Message   Edit Post   
I recommend having that disconnected anyway. While I don't generally worry about crankwalk, not loading the thrust bearing with no oil pressure (especially if you run a heavy single disk clutch) just seems like a good way to reduce wear & tear.



-andrew
{witty signature}
#461 Kensington Grey - 2.0L/T67/etc
2015 Triumph Tiger 800 XCx
2014 Ford Focus ST

Posts: 3634 | From: Bremerton, WA | Member Since: 10/16/03 | IP: (216.161.254.66) | Report this post to a Moderator


Pages: 1
Previous thread Next thread

Extra information
0 registered and 42 anonymous users are browsing this forum.

Galant VR4.org Moderator:  Hertz, curtis, steve, atc250r, jcgalntvr4-244, cheekychimp, jepherz, Rausch, toybreaker 

Print Thread

Forum Permissions
      You cannot start new topics
      You cannot reply to topics
      HTML is disabled
      UBBCode is enabled

Rating: *****
Thread views: 602

Rate this thread


News & Events: News | Events
Galant VR-4: Newbies | General VR4 Discussions | Technical Discussions | How To and Info Archive
Marketplace: Parts For Sale | Cars For Sale | Good Guys | Bad Guys
Community: Members' Showcase

Contact Us | Privacy statement GalantVR-4.org

Generated in 0.302 seconds in which 0.284 seconds were spent on a total of 14 queries. Turbo powered.


Hertz's Galant VR-4 Page